Technologie in de zorg

Technologie in de zorg

De zorg anno 2019 verschilt enorm met de zorg in bijvoorbeeld het jaar 2010. Er heerst een enorme werkdruk op de medewerkers en dat eist zijn tol, er zijn veel zieke onder de medewerkers waar de patiënten onder lijden. Er is momenteel veel onderzoek bezig naar technologie in de zorg. Hierbij kan aan verschillende dingen worden gedacht zoals het ontwikkelen van veilige en goed werkende software voor het elektronisch patiënten dossier. Hier wordt momenteel veel aan gesleuteld, om zo het dagelijks gebruik van de software te vereenvoudigen en te optimaliseren. Dit scheelt een hoop tijd voor de medewerkers.

Naast deze vorm van technologie zijn er talloze andere voorbeelden te noemen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van tilliften. Deze apparaten zijn ontwikkeld om de medewerkers minder te belasten bij het verplaatsen van patiënten. Een tillift wordt gebruikt om patiënten in en uit bed van en naar de rolstoel te krijgen. Daarnaast zijn er speciale tilliften op de markt voor patiënten die nog enigszins kunnen staan, om zo te ondersteunen bij de toiletgang. Deze liften worden steeds verder ontwikkeld en gemakkelijker en prettiger, zowel voor de patiënt als voor de medewerker, in gebruik.

Naast deze ontwikkelingen is de huidige technologie met name gericht op robotzorg, er zijn verschillende soorten robots in de omgang. Zo zijn er bijvoorbeeld operatierobots, deze ondersteunen de chirurgen bij het opereren. Het voordeel van een operatierobot is dat het werk veel preciezer en secuurder kan worden uitgevoerd. Een robot zal niet trillen, wat mensen handen soms wel doen. Een goed voorbeeld van een robot die tegenwoordig vaak wordt gebruikt is de Da Vinci robot, deze wordt uitsluitend gebruikt bij het uitvoeren van prostaatoperaties.

Naast deze robot zijn er ook robots die ondersteunen bij de verzorging van de ouderen of juist bij kinderen. Neem robot Pepper, dit is een sociale robot in de vorm van een poppetje. Deze robots worden bijvoorbeeld ingezet in een verpleeghuis bij eenzame ouderen. De ouderen kunnen een gesprek met Pepper beginnen en Pepper zal geduldig luisteren en antwoorden. Op deze manier voelt de oudere zich niet zo alleen.

Ook kunnen robots of andere vormen van technische ontwikkelingen worden gebruikt bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Er zijn speciale robots ontwikkeld die bewegen stimuleren. Daarnaast zijn er spelcomputers ontwikkeld die ook het bewegen stimuleren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de oude Nintendo WII of de XBox kinect. Deze apparaten worden bij de meeste fysiotherapie praktijken nog gebruikt, omdat het mensen op een speelse manier aan het bewegen zet. De fysiotherapeut staat er naast en kan de patiënt goed in de gaten houden en eventueel bijspringen op het moment dat de gebruiker bijna valt.

Al deze ontwikkelingen binnen deze bijzondere beroepsgroep maken het werken hierin een stuk leuker uitdagender en uiteindelijk gemakkelijker.

Reacties zijn gesloten.