Welke vormen van ouderenzorg zijn er?

Welke vormen van ouderenzorg zijn er?

Welke vormen van ouderenzorg zijn er?

 

Hulpverlening blijft belangrijk voor ouderen. Hieronder staan kort de vormen van zorg benoemd die voor de ouderen van de toekomst van belang zijn. Klik op de groene link als u er meer van wilt weten.

 

Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor hulpbehoevende familieleden, vrienden of buren. Het gaat om langdurige zorg voor iemand die je goed kent en aan wie je een warm hart toedraagt. Deze vorm van zorg is al heel belangrijk maar wordt de komende jaren nog belangrijker. Het overheidsbeleid is erop gericht om mantelzorgers te stimuleren een groot deel van de zorg thuis van ouderen te doen.

 

Maaltijdservice

Een maaltijdservice is een speciale dienstverlening die (warme) maaltijden bij ouderen thuisbezorgd. Deze maaltijden moeten vaak nog wel opgewarmd worden. Dit kan in de magnetron of oven. Er zijn koelverse maaltijden en diepvriesmaaltijden. In Nederland zijn er zo’n 10 leveranciers die landelijk actief zijn. Bekijk hier alle aanbieders van maaltijden aan huis.

 

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams bestaan in Nederland al langer, maar per 2015 is het aantal gegroeid.  Ouderen en mantelzorgers kunnen naar het sociale wijkteam toegaan om bijvoorbeeld de zorgen die men heeft over zelfredzaamheid, eenzaamheid en gezondheid te uiten. Als het sociale wijkteam het nodig acht, dan kan de wijkverpleegkundige ingeschakeld worden die de verdere professionele zorg kan organiseren.

 

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige wordt, samen met de huisarts, de spil van de professionele gezondheidszorg. Soms kan de wijkverpleegkundige deel uitmaken van het sociale wijkteam die bijvoorbeeld hulp zouden kunnen bieden bij bijvoorbeeld eenzaamheid van een oudere. Ook kan de wijkverpleegkundige samen met de huisarts verdere professionele zorg organiseren.

 

Huisarts

De huisarts zal de komende tijd langer betrokken blijven bij de gezondheidszorg voor ouderen. Maar ook de rol zal misschien iets veranderen, de huisarts zal misschien meer een coördinerende rol vervullen.

 

Thuiszorg

Met thuiszorg komt een verzorgende bij u aan huis en verricht allerlei mogelijke huishoudelijke en verzorgende taken. Dit varieert van stofzuigen en ramen lappen tot steunkousen aantrekken en gecompliceerde verpleegkundige dienstverlening. De thuiszorg zal komende jaren met het langer thuis wonen van ouderen een belangrijke vorm van zorg blijven. Ook kan de thuiszorg van ouderen gecompliceerder worden omdat opvang in een zorginstelling niet meer zo snel zal plaatsvinden.

 

Specialist ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde zal steeds vaker ingezet worden bij ouderen thuis. Qua gezondheid kan er bijvoorbeeld samen gekeken worden naar maaltijden die passen bij uw specifieke dieet.

 

Fysiotherapeut

Ook de fysiotherapeut komt bij de ouderen steeds vaker thuis. De fysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de houding, bewegen, conditie, kracht, evenwicht, lopen en moeilijke transfers. Er zijn tegenwoordig ook fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in geriatriefysiotherapeut.

 

Ergotherapeut

Ergotherapie kan een cruciale rol vervullen voor het zo lang mogelijk thuis wonen. De ergotherapeut is gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen die een beperking ervaren door dat ze bijvoorbeeld ouder worden en er handicaps ontstaan.

 

Reacties zijn gesloten.